Те бяха изложени днес в пленарна зала

ГЕРБ/СДС атакуваха кабинета по темата финансово-икономическа политика на правителството, защото, според ГЕРБ, кабинетът се е провалил в този сектор.

Ето и конкретните мотиви, изложени днес в залата. Според бившите управляващи, в момента липсва каквото и да е било дългосрочно планиране, а икономическият растеж бил надценен. От ГЕРБ-СДС припомнят и високата инфлация, която на годишна база е 15,6 на сто.

Още две сериозни критики излизат на дневен ред. Дупката в бюджета е 4,1%, но бившият финансист номер 1 Кирил Ананиев обяви, че опасенията са до края на годината тя да скочи до 7%. Неодобрение има и за емитирания дълг, заложен е таван от 10 млрд. лева.

Управляващите обаче отвръщат с конкретни цифри. Според тях външният дълг е намалял с 2 млрд. лева. Само за първото тримесечие икономиката е белязала ръст с близо 5%. От „Продължаваме Промяната” подчертават, че в момента безработицата е на най-ниското си ниво, а износът е рекорден.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова