Това съобщиха от пресслужбата на Алианса

Изненадващо развитие преди срещата на НАТО в Мадрид. Турция сваля ветото за присъединяването на Швеция и Финландия. Новината съобщи президентът на Финландия.

Турският държавен глава Реджеп Ердоган потвърди казаното от финландския му колега. До пробива се стигна, след като трите страни организираха специална среща помежду си. Тя е завършила с меморандум за взаимно сътрудничество в областта на сигурността. Това развитие е изненадващо. Дори вчера, преди да замине за Мадрид, Ердоган настоя, че проблемите с Финландия и Швеция остават и няма да има споразумение преди форума.

Снимка: БГНЕС

След срещата в Мадрид делегациите на Турция, Швеция и Финландия подписаха споразумение, в което се отчитат изискванията на Турция за сигурност, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Радвам се да обявя, че вече имаме споразумение, което проправя пътя на Швеция и Финландия към НАТО. Те подписаха меморандум, в който се отчитат опасенията на Турция, включително контролът върху търговията с оръжие и борбата с тероризма”, заяви Столтенберг и допълни: „С оглед на постигнатия напредък Турция е готова да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.