По думите му програмата на коалиционните партньори цели партията да остане в управлението още няколко месеца

За да има стабилно правителство през зимата, опозицията поиска предсрочни избори. 

“Радев е наш политически опонент, но той доказа, че неговите служебни кабинети се справиха по-добре отколкото кабинета на Промяната в последните 6-7 месеца”. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

По думите му програмата на коалиционните партньори цели партията да остане в управлението още няколко месеца.

“Те управляваха година и 2-3 месеца без програма, сега изведнъж за 2-3 дни написаха програма. В нея няма и един ред за това какво ще се случи ако спрат доставките на газ от Русия”, заяви Добрев.

Николов: Газовото хранилище в Чирен е запълнено на около 35%

В четвъртък предстои изслушване на премиера и на енергийния министър, на което ГЕРБ ще постави няколко въпроса.

“Освен това дали ще има газ, ще ги питаме и за цената. Днес още няма цена на газа. Бизнесът работи, ще плати сметка, но не знае колко струва газът, който употребява в момента”, каза Добрев и добави, че най-вероятно ще има “съществено увеличеине”.

Газовите хранилища в Германия - пълни на 62%

“Поне 20-30%, затова не го обявяват”, смята Добрев. “Чакат вероятно да намерят тези 121 депутати, евентуално да сформират някакъв кабинет и тогава техният председател на КЕВР да каже за увеличението”, обясни тезата си Добрев.

По думите му страната ни не разполага с достатъчно количество газ.

Цената на газа в Европа достигна 4-месечен връх

“В момента не се нагнетява газ в Чирен! Газохранилището е празно”, заяви Добрев. 

По последни данни газовото хранилище е запълнено на 35%. В понеделник предстои да стартира ремонт на “Северен поток 1”, а опасенията са, че след него газ към Европа отново няма да има.

“Към Европа газ пристига през много газопроводи”, обясни Добрев. “От “Северен поток 1” са само 20%”, поясни той, но каза, че ако газът бъде прекъснат изцяло “тогава ще има сериозен проблем”.

“Ако се случи този мрачен сценарии, трябва да има аварийни планове не само в България, а в целия ЕС”, категоричен бе Делян Добрев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.