Вижте коментарите на д-р Мими Виткова и д-р Станимир Хасърджиев

Безплатните COVID тестове да се върнат. Където е възможно, пациентът да може да се преглежда вкъщи. Около това се обединиха в студиото на „Твоят ден” на NOVA NEWS д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването и Станимир Хасърджиев, председател. на Националната пациентска организация.

„Мисля, че достатъчно опит натрупахме като граждани и здравна система. Не мисля, че е толкова трудно, като виждаме, че ръстът на болните се увеличава, да ги въведем”, коментира Виткова. По думите ѝ ако съзнанието ни е на ниво, препоръчителното трябва да приемаме задължително.

Тя посочи като сериозен пропуск, че в тези летни месеци не сме положили усилие да си отговорим на въпроса защо имахме толкова голяма смъртност от коронавируса у нас. За Виткова големият проблем е, че в извън болничната помощ системата не работи адекватно.

Според Станимир Хасърджиев 2 години след началото на коронакризата, все още виждаме как "държавата реагира по старому". "Продължава да не се разбира, че единственият начин да се овладяват такива ситуации, е да се предпазват уязвимите групи. Продължава да няма възможност тези хора да бъдат преглеждани вкъщи".

Двамата коментираха и ваксинацията, в това число и 3-та и 4-та бустерна доза. Те подчертаха, че никой не знае как ще се промени коронавирусът.  А за акцията на полицията, при която бяха задържани 10 души за търговия на кръв, казаха:

Д-р Хасърджиев:"Очакваме да излезе предложение от ЕК за промени в директивата, която регулира тези процеси – там ясно се регламентира възможността да се компенсират, включително и финансово, хората, даряващи кръв. Сега заради липса на достатъчно кръв и в Европа, ние внасяме от САЩ".

Виткова: "Не е достатъчно да има спецакции, за да видим нещо, което е от десетилетия ясно. На всеки, чийто  близък е в болницата и му предстои операция, се казва, че трябва да намери кръв. И той отива пред центровете и там не той търси, него го намират".

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.