Арестувани са деветима души

С подкрепата на Европейския център за борба с контрабандата на мигранти (EMSC) към Европол в резултат на паралелни разследвания, проведени в пет държави членки на ЕС, беше разбит престъпен синдикат, занимаващ се с контрабанда на виетнамци в и през Европа.

Между 20 и 22 юни в Чехия, Германия, Унгария, Полша и Белгия бяха извършени поредица от координирани обиски, като международната дейност беше координирана от Европол и Евроюст. Общо девет лица, за които се смята, че принадлежат към тази банда, бяха арестувани, а девет имота бяха претърсени. Бяха иззети няколко моторни превозни средства и парични средства в размер на няколкостотин хиляди чешки крони.

Всички паралелни разследвания бяха насочени към една и съща престъпна група, организирала трафика на нелегални мигранти от Виетнам поне от март 2021 г. насам. Мигрантите пристигали със самолет в Европа с работна виза, издадена за една конкретна държава. Веднъж пристигнали в Европа, жертвите били прекарвани нелегално през Европа, за да достигнат крайната си дестинация, обикновено Франция или Обединеното кралство.

Европол разледва нелегален трафик на украински бежанци в 14 страни

Твърди се, че заподозрените са пренасяли жертвите си със собствени превозни средства, а в някои случаи са използвали надуваеми моторни лодки, за да достигнат до последния етап от пътуването, което е застрашавало живота на жертвите.

Европол даде приоритет на случая още на ранен етап и назначи специални служители в подкрепа на националните разследвания.

Неговият Европейски център за борба с незаконното превеждане на мигранти организира три оперативни срещи, за да събере националните следователи и да установи съвместна стратегия, предостави оперативна разузнавателна и аналитична подкрепа и улесни обмена на оперативна информация, необходима за подготовката на заключителната фаза на действието.

Европол с работна група, за да не попадне украинско оръжие при престъпници

По време на деня на координираната акция ЕЦМН на Европол улесни широкия обмен на информация между всички участващи страни и извърши кръстосана проверка на доказателствата в реално време. Двама служители на Европол бяха командировани в Белгия, за да подпомогнат извличането на криминалистични данни.

Евроюст предостави финансова подкрепа и съдейства на властите при създаването на съвместен екип за разследване. Освен това Агенцията организира три координационни срещи и координационен център по време на акцията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Редактор: Цветина Петкова
Източник: БГНЕС