Предпазните маски в градския транспорт остават препоръчителни

От полунощ в София влизат в сила частични мерки срещу COVID-19. Със заповед на здравната инспекция се въвеждат задължителни маски в лечебните и социални заведения, оптики, аптеки и дрогерии. Препоръчва се спазване на дистанция от метър и половина на местата, където се събират повече хора и работа от вкъщи, ако това е възможно. Очаква се такива мерки да бъдат официално разписани за още няколко области в страната. 

София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник са области в региони, преминали в етап 1 на картата, показваща темпа на запълване на интензивните легла - основен показател, по който здравните власти налагат ограничения.

Въпреки че за този първи етап в новия Национален пандемичен план е разписано и задължителното носене на маски в градския транспорт, това засега остава само силно препоръчително. Очаква се мерките да станат национални дори и само един регион да премине в етап 2. 

COVID-19: 25% са положителните проби за последното денонощие

В Дома за възрастни хора в Добрич всички служители отново работят с предпазни средства, като се прави дезинфекция по четири пъти дневно. „Около 95% от персонала са имунизирани, но въпреки всичко трябва да се пазим и затова носим защитните маски”, каза Антоанета Пантелеева - директор на Дома за възрастни хора в Добрич.

В Дома въвеждат и свои правила. „Засега свижданията са разрешени като ги организираме на двора, на обособени места, а по изключение за лежащо болни допускаме близки след направен антигенен тест”, посочи Пантелеева.

На бърз тест минават и служители, връщащи се от отпуск, както и потребители, посетили близките си. Наскоро Иванка Купенска е била на гости на дъщеря си в Германия. „В момента там хората носят маски в автобуси, в аптеки, влакове. Маската предпазва - първо теб, после за другите. Тук сме много хора и нещата бързо се предават”, разказа тя.

Здравните власти апелират и за преминаване към дистанционна работа от дома. Заради летните отпуски в една от рекламните агенции няма струпване на хора, казва собственикът, но е готов да следва препоръките. 

„Даваме възможност на всеки първо сам да избере дали да работи от вкъщи. При по-висока степен на заболеваемост проектираме екипът ни да се раздели на две части и в рамките на две седмици да въртим двата ни екипа. Ако се наложи отново ще работим всички от вкъщи”, посочва  Мариан Найденов.

Според работодателя повечето му служители предпочитат работата от офиса. Потвърждава го и маркетинг специалистът Пламен Матов.

„Може би със сигурност по-здравословният вариант ще е да се върнем вкъщи. Ние имаме такава възможност, но личният контакт е доста по-ползотворен и вършим доста по-добра работа, когато сме заедно”, коментира той.

До края на седмицата не се очаква някой регион да премине във втори етап, където са заложени по-строги ограничения, изчислява математикът проф. Витанов.

„Ще почакаме още малко и за  по-сериозните мерки. И като чакаме така, ако сме тарикати, можем да се измъкнем. Т.е. ако се пазим малко повече, няма да направим 400 на 100 хиляди и няма да влезем на етап 2, което означава, че няма да има мерки”, коментира той.

Предизвикателство според математика остават българските летовници в Гърция. „100 хиляди като отидат там, 5 000 се връщат с вируса, което все още здравната система може да го понесе”, посочва Витанов.

До края на август няма да има натиск към болниците, допълни проф. Витанов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.