Според депутати има аргументи да се смята за застрашаване на националната сигурност

Премиерът в оставка Кирил Петков и министри от кабинета ще бъдат поканени в петък на изслушване във временната комисия заради меморандума с Gemkorp от 1 милиард долара. Това решиха депутатите, след като изслушаха председателя на ДАНС Пламен Тончев.

Парламентарна комисия ще проверява меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation

След заседанието от "Демократична България" заявиха, че има достатъчно аргументи да се смята, че  може да бъде застрашена националната сигурност на страната. Според БСП не се потвърждава публичната информацията, че в GEMKORP има намеса на руски капитали.А от ДПС настояват, че меморандумът трябва да бъде прекратен.

На въпрос опасен ли е този меморандум за страната Емил Георгиев от БСП отговори: „Не бих казал, че е опасен, но се създават предпоставки да влезем в много сериозна ситуация за разкриване, как да кажа, подземните богатства на България. За всички е ясно, че Зелената сделка приключи, оттук нататък при създадената ситуация в енергетиката  държави като нас, които разполагаме със сериозни количества подземни богатства -  въглищата ще имат предимства”.

Трифонова, ГЕРБ: Меморандумът с Gemcorp дава енергетиката на България на концесия

Делян Добрев: Зад Gemcorp стоят руски олигарси (ВИДЕО)

Ивайло Мирчев от ДБ попита: „Има ли данни, които да формират и у вас впечатление, че е застрашена националната сигурност? Има достатъчно аргументи да се смята, че потенциално може да има проблем в подобно посока”.

А Петър Чобанов изрази позицията на ДПС: ”Нашето мнение е, че колкото по-бързо прекратим този меморандум, толкова по-добре за държавата да не нанасяме допълнителни вреди и да не застрашаваме националната сигурност”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.