В работата на НС има точка за правилата за избор на председател на КПКОНПИ, обясни депутатът

В програмата за работата на Народното събрание за тази седмица има точка, с която трябва да се определят правила за избор на председател на КПКОНПИ. Това обясни в ефира на „Здравей, България” депутатът от „Продължаваме Промяната” Йордан Терзийски. „Мисля, че още там ще стане ясно дали има воля да се случат промените, за които говорим”, каза депутатът.

След преговорите във вторник с БСП за съставяне на кабинет, Терзийски отново подчерта, че на тях са обсъждани само политики.

Старт на преговорите за правителство с третия проучвателен мандат (ОБЗОР)

„Наш ангажимент е да положим всички усилия България да има работещо правителство и Народно събрание. В тази посока бяха усилията ни с първия мандат, както и сега, когато водим разговори с нашите коалиционни партньори. Обединяваме се около политики. Идеята е да се сформира антикорупционно мнозинство, което да реализира реформи. Първо е Законът за КПКОНПИ, с г-н Бойко Рашков начело”, каза Терзийски.

„Склонни сме на разговори, но този закон трябва да е работещ. Между първо и второ четене ще има възможност да дават предложения за промени, а не с процедурни хватки да бъде отлаган”, каза още депутатът. „Разчитаме на политически катарзис в определени политически сили и определени депутати. Но аз не вярвам в такива политически катарзиси”, коментира още Терзийски. Той подчерта, че вече няколко месеца няма човек начело на КПКОНПИ.

„Това е името, около което се обединихме с „Демократична България” и БСП. Това е човекът, който може да проведе тези реформи и да покаже реални резултати на тази позиция”, смята Терзийски.

На преговорите с БСП не са коментирани назначения и постове. „Ако видим, че има волята и мнозинството, което да реализира тези промени, тогава ще бъде коментиран и персоналният състав на кабинета”, обясни депутатът от ПП.

„От „Продължаваме промяната” доказахме, че за нас постовете не са от огромно значение. Видяхте, че след вота на недоверие, г-н Петков даде назад”, коментира депутатът. 

Относно възможността за експертно правителство, Терзийски определи това като бягане от отговорност.

„Аз мисля, че в момента правителството в оставка също има много експерти. Слагането на етикета на едно правителство „експертен” - не трябва да се крием зад такъв етикет, така че една или друга партия да избяга от отговорност”, каза депутатът. 

Относно решението на ВАС да върне „Евролаб 2011“ като оператор по товарене на „Капитан Андреево“, Терзийски каза, че битката продължава.

„10 години една частна фирма е имала монопол на границата, сега друга фирма иска да се облагодетелства с милиони за сметка на бюджет и здравето на гражданите. Държавата продължава да извършва лабораторния контрол на границата, гражданите могат да са спокойни”, каза Терзийски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.