Те са солисти в Националното турне на плевенската филхармония

Националното турне  на плевенската филхармония „В света на музиката” е в разгара си. Солисти в новия звезден проект са цигуларят Веско Ешкенази и акордеонистката Вероника Тодорова. На 25 юли предстои концерт в Бургас, следват Пловдив, Сливен, Ямбол, Стара Загора и Велико Търново. Преминавайки от град на град, те спряха, само за да участват в „Предизвиквам те…“.

Неслучайно турнето е кръстено „В света на музиката”, казва цигуларят, защото то включва произведения, които са останали през годините в съзнанието на публиката. „Започваме от Йохан Себастиан Бах, минаваме през Вивалди, през Моцарт, стигаме до Пиацола. Имаме авторско произведение на Вероника, което е наистина прекрасно”, похвали се музикантът. Накрая програмата завършва с Фреди Меркюри и Майкъл Джексън.

„Обожавам акордеона и за мен той е нещо много специално”, признава Вероника Тодорова. По думите й този музикален инструмент трябва да бъде прегърнат, за да свири. „Акордеонът диша, също като човека. Той е винаги стилно облечен в черно и бяло. Акордеонът е една моя много голяма любов”, казва още музикантката. 

„Цигулката е много труден инструмент, но много красив и изключителен като свойства и цветове. Който започва да свири на цигулка, трябва да знае, че трябва много работа и да е търпелив – най-важното”, казва за своя инструмент Веско Ешкенази.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.