Събитието е историческо

През 1888 Берта Бенц - съпругата на Карл Бенц, изминава 106 км със създадената от съпруга й кола. А през 1929 г. жена става първият човек, обиколил света с кола. Днес жени по целия свят шофират и практикуват дейността като професия, дори в консервативна Саудитска Арабия. Предаването “Истории от света” на “Дойче Веле” ни среща със Сажа и Елхам - две автомобилни състезателки.

Двете се подготвят за първото женско рали в Саудитска Арабия. “Шофирането е нещо ново за нас. От скоро имаме право да караме, но пустинята е като задния ни двор. Често сме карали тук и сме се забавлявали, но сега се вълнуваме, защото за първи път участваме официално в такова събитие”, каза 34-годишната Сажа. Зад волана сяда 32-годишната Елхам. Двете приятелки се подготвят за ралито с италианката инструкторка Йоли. 

Рали пилот със съвети за шофиране в критични ситуации

“Двете определено имат страст и желание. Проблемът е, че заради горещото време тренировките не могат да се провеждат през цялата година, няма достатъчно автосервизи, както в Италия. Предизвикателствата са повече. Плюсът е, че имат най-красивата пустиня на света”, казва инструкторът. 

Сега настъпва нова ера. До 2018 година Саудитска Арабия беше единствената страна в целия свят, в която жените нямат право да шофират. След това политиката прави обратен завой. Изцяло мъжкото управление на държавата, начело с принц Мохамед Бин Салман, представя визия, в която са заложени повече свободи на жените. Но въпреки това режимът, който ограничава човешките права, продължава да бъде всичко друго освен визионерски. 

Сажа се радва на промените, които са настъпили.Тя избира да не покрива главата си и да се облича в модерни дрехи, въпреки погледите на непознатите мъже. И все пак пътят към равноправието е дълъг. “Има проблеми при развод, при гледането на деца, в отношението към жените на работното място. В спорта също сме малцинство, но мисля, че това е глобален проблем”, казва Сажа. 

Рали около вулкана: Класически автомобили обикаляха остров Ла Палма (ВИДЕО)

Рано сутрин, преди 6 часа, слънцето изгрява над град Хаил, в северната част на страната. Това е мястото за женското рали. В джамията мъжете размишляват над настъпилите промени. Мненията са различни - някой са резервирани, а други приветстват идеята и жените да бъдат зад волана. 

На няколко метра от джамията има голям паркинг. На него се събират 70 жени с техните коли. Трасето минава през Руб Ал-Хали, най-голямата пясъчна пустиня на света. А Сажа и Елхам завършват първото си състезание на шесто място.

Повече по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 21.25 ч. и четвъртък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.