Причината - евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ФБР влезе в резиденцията на бившия американски президент Доналд Тръмп. Федералните полицаи са обискирали имота във Флорида, най-вероятно заради обвинения в нерегламентирано съхранение на класифицирани документи. Поддръжници на 45-ия президент пък се събраха пред дома му, за да изразят подкрепата си.

По време на обиска на ФБР Доналд Тръмп и семейството му са били в Ню Йорк. Адвокатът на бившия президент съобщи, че той сътрудничи активно на Федералната служба, но семейството на Тръмп изказа възмущението си.

„Това е удобен начин да хвърлят още кал по името на Доналд Тръмп”, заяви Лара Тръмп, снаха на Доналд Тръмп.  

Поредно обвинение срещу Доналд Тръмп заради щурма на Капитолия

Предполага се, че причината за претърсването са класифицирани документи, които са били в резиденцията. Преди шест месеца Националният архив на Съединените щати съобщи, че си е върнал 15 кашона с документи от имението на Тръмп във Флорида. Сред иззетите папки имало такива с гриф "строго секретно", които бившият вече президент взел със себе си след загубата на изборите. В Twitter, самият Тръмп нарече действията на ФБР "нападение, присъщо единствено за страни от Третия свят". Синът му също коментира.

“По думите им, целта на обиска е Националният архив да потвърди дали Доналд Тръмп е имал някакви документи у себе си, или не”, посочи Ерик Тръмп.

 

 

В разгара на скандала пред имението на Тръмп се събраха негови поддръжници.

„Според мен това е комунизъм. Вижте, аз съм от Куба и съм го преживявал вече, знам за какво става въпрос. Използват като оръжие министерството на правосъдието, ФБР и данъчната служба. Това правят”, категоричен е Алекс Гонзалес, поддръжник на Тръмп.

Други коментираха, че не ставало въпрос толкова за укриване на секретни документи, колкото за страх, че Доналд Тръмп ще вземе властта отново.

„Администрацията на Байдън и демократите използват ФБР като оръжие и това трябва да спре. ФБР не може да се използва като оръжие срещу друг президент, никога досега не се е случвало. Президентът Тръмп е разследван, защото ги е страх, че се кандидатира и ще спечели отново”, подчерта Дженифър Ейди, поддръжник на Тръмп.

Засега ФБР отказва коментар по обиска и причините за него.

Източник: Ройтерс

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.