Проверки на строителните дейности ще се правят всеки ден

Не открихме газ в интерконектора, а неприключили строителни работи. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който извърши инспекция на територията на българската част на Междусистемната газова връзка с Гърция.

"Знаете, че това е абсолютен приоритет и за служебното правителство, и за кризисния щаб. Полагаме денонощни усилия, за да приключим всички действия по приключването на неговото довършване. Огледахме всички локации, които са проблемни и критични. Набелязали сме решения. Строителят трябва да подготви график. Държавата е мобилизирана, за да помогне за приключването на този проект”, посочи той. 

По думите му има един голям проблем, който остава нерешен. „Той е свързан със скадата, която управлява целия интерконектор. Без приключване на тази скада - той няма как да работи. Ние днес газ не открихме в интерконектора. Открихме неприключили строителни работи”, обясни Алексиев.

Министърът на транспорта подчерта, че се прави всичко възможно газовата връзка да бъде завършена до началото на отоплителния сезон.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който също участва в инспекцията, беше категоричен, че проверките на строителните дейности на интерконектора ще са всеки ден.

"ДНСК в региона ще проверява всеки ден както строително-монтажни дейности се извършват. На практика надзорникът ще получи буквално офис в ДНСК, за да може с директора на ДНСК да събират всички документи", подчерта той.  Според него в момента този обект изглежда като луксозна сграда с мебели, но до нея няма достъп и липсва ток.

Така под сериозен въпрос е дали газовата връзка ще заработи преди началото на отоплителния сезон.  "Трябва да успеем, нямаме друга възможност. Ще направим всичко възможно и ще успеем. Цялата държава е мобилизирана, за да помогне на строителя да приключи този обект", подчерта Христо Алексиев, вицепремиер и министър на транспорта.

Последваха и нови критики към кабинета "Петков". "Това, което беше говорено, абсолютно не отговаря на истината. Вие къде се намирате? Върху един строеж", подчерта Алексиев. 

Председателят на кризисния щаб Христо Алексиев отказа да коментира дали вече има разговори с „Газпром” за възобновяване на доставките. Той обаче изрази сериозно притеснение за финансовото състояние на „Булгаргаз”.

"Първи приоритет за нас е газовата връзка. Втори приоритет е стабилизиране на „Булгаргаз”, защото без значение кой ще бъде доставчик, ако „Булгаргаз” няма средства да разплати тези доставки, въпросът за това кой е доставчик, става безсмислен. Дупката е милиард и може би повече. Никой не се е погрижил да осигури паричен поток на „Булгаргаз”. 

Тези дни се очаква и отчетът на гръцкия строител какво още трябва да се довърши, разписано ден по ден.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.