Ангел Найденов и Велизар Шаламанов коментират състоянието на отбраната

Офертата от страна на САЩ за F-16 има срок до 1 ноември. Служебният кабинет прави усилия да я удължи до 15 декември. Това коментира за "Твоят ден" бившият военен министър Ангел Найденов. Той посочи, че ВВС имат над 50 линии за разговори с американците, които трябва да бъдат уточнявани.

По думите на Найденов има 4 посоки, които показват политиката на служебния кабинет. "Първата е модернизация на отбраната. Втората е финансовото осигуряване на Българската армия, с акцент върху предложението 2% от БВП да отива за отбрана. Третата посока е социалната политика, а четвъртата са предложения за законодателни промени при правомощията на министъра при преговорите", обобщи той. И допълни, че първите F-16 ще дойдат най-рано през 2025 г.

"МиГ-29 ще бъдат снети поради невъзможност за поддръжка, а МО се опитва да намери решение как да се справи, докато пристигнат новите изтребители. Най-логичната покупка на използвани самолети е на F-16, тъй като имаме обучени пилоти. Има и опция на лизинг на самолети. 5,5 млрд. е стойността на придобиване на цялата ескадрила от самолети с инфраструктурата, въоръжението, боеприпасите, подготовката и тренажорите", разкри Найденов. 

Ангел Найденов: Още от 2014 г. сме в "студен мир"

От своя страна Велизар Шаламанов счита, че е важно да бъде придвижен въпросът с инвестиционния фонд за отбрана, който да позволи многогодишно финансиране. "Решението за закупуване на F-16 е взето от НС. Всеки опит да се ревизират такива стратегически решения, води до загуба. Техниката ще става само по-скъпа и ще се доставя по-дълго време", подчерта той.

Според него у нас може да се ремонтира военна техника. "Трябва да използваме механизма "заем-наем", така да търсим бърза подмяна с техника втора ръка. Фокусът трябва да бъде върху подготовка на пилоти и технически състав за F-16", заяви Шаламанов. И допълни, че е нереалистично е да се твърди, че Полша може да ремонтира МиГ-29.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.