Глобите са между 10 и 50 лв. за всяко нарушение

Нараства броят на нарушителите с електрически тротинетки. В социалните мрежи се появиха нови кадри с хора, които карат с неразумно висока скорост между колите. По данни на полицията до момента са съставени над 550 акта. Ортопедиите в болниците също отчитат все повече пациенти след инциденти с тротинетка.

Глоба за момичето, което "лети" с тротинетка по пътищата (ВИДЕО)

Докато Бейхан Селим отива с тротинетката до магазин по познат маршрут го удря лек автомобил.  Зад волана е млада жена.

„Както си карах изведнъж ме блъснаха. Няма как да реагираш. Тя беше в шок и паника”, разказа той.

Очевидци разказват за случилото се на съпругата му. „Момичето е завивало наляво, тоест тя е трябвало да го пропусне, но не знам дали се е паникьосала или е говорила с човека до нея. Докато е завивала, той е идвал направо и са се ударили един в друг. Лопатката му е счупена. Оперираха я, има спукани ребра, шевове на главата”, казва Анифе Селим - съпруга на пострадалия.

За последните 48 часа Бейхан е третият пациент с електрическа тротинетка, приет в ортопедията на болница „Св. Анна”.

„Двама от пациентите са с фрактури на лопата и ключици, а дамата е с фрактури на подбедрицата. Апелирам да бъдем внимателни – и водачите на МПС-та, и водачите на тротинетки, защото понякога изходът може да бъде фатален”, коментира д-р Александър Илиев, който е завеждащ отделение в Клиниката по ортопедия на УМБАЛ „Св. Анна”.

Бейхан не е единствен. От началото на август млад шофьор с предишни нарушения на пътя помете две 10-годишни деца на тротинетка във Вършец. В Русе 13-годишно момиче на тротинетка също беше блъснато от кола. Регистрирани са и два инцидента на катастрофирали тротинетки в Русе и „Слънчев бряг” след употреба на алкохол.

„През месец юни броят на ПТП-та с участието на тротинетки е 14, а останалите 16 са попаднали в статистиката за месец юли”, заяви Мария Ботева от „Пътна полиция” към ГДНП.

От подобни произшествия са заплашени и деца, тъй като все по-често на тротинетки на ток се качват непълнолетни, въпреки че е забранено за хора под 14 години.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.