Очакват се локални проливни валежи

В последния ден на седмицата ще продължи да нахлува по-студен въздух от запад, който ще създава условия за по-динамично време. В хода на деня от запад на изток отново ще завали. По-опасните валежи обаче, ще са в часовете следобед и вечерта – локални проливни дъждове с гръмотевици, резки пориви на вятъра и риск от градушка. Явленията ще са по-интензивни в централните и източните райони на страната. Дневните температури ще се понижат леко спрямо вчерашните нива и ще са в интервала от 23 до 28 градуса.

Жълт код за дъжд и гръмотевици в 15 области

През нощта и утре до ранния следобед ще остане облачно с превалявания в източната половина на страната. Отново в тези области ще има условия за по-интензивни валежи с гръмотевици. В западните райони обаче в понеделник времето ще се успокои и ще се покаже слънцето. След прохладна и на много места мъглива сутрин с температури между 14 и 19 градуса, термометрите ще тръгнат нагоре и в часовете следобед ще показват между 27 и 32 градуса, като най-топло ще е по западното поречие на Дунав и по долината на Струма.

Разхлада и дъжд през уикенда

Следобедни летни валежи ще има и във вторник, но на малко места в Западна и Централна България. От сряда нататък следват няколко дни без валежи и с повече слънце. Температурите ще се повишават и ще догонят летните нива около и над 30 градуса. Към края на седмицата в традиционно горещите точки на страната ще е горещо с температури над 35 градуса. Едва през следващия уикенд ще премине студен атмосферен фронт с летни гръмотевични бури и валежи.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.