Броят на птиците драстично е намалял

Африканските пингвини, които са застрашен вид, изчезват от естествения си хабитат по източното крайбрежие на Република Южна Африка (РЮА) заради шума от корабите, установи изследване, цитирано от Ройтерс.

Броят на африканските пингвини на остров Сен Кроа в залива Алгоа, някога най-голямата размножителна колония на птиците, спадна рязко, след като преди шест години РЮА разреши на корабите в района да зареждат гориво в морето.

Пингвин стана жертва на лисица в Единбургския зоопарк (СНИМКИ)

Разположен на натоварена зона на морския трафик по южноафриканското източно крайбрежие, заливът е богат на морски и птичи видове. 

"Установихме, че нивата на шум, които бяха достатъчно високи, вече са се удвоили", откакто е започнало зареждането с гориво в морето, каза за Ройтерс ръководителката на изследването Лориен Пишегру, и.д. директор на Институт за изследване на крайбрежието и морето в университет Нелсън Мандела.

Учените досега бяха установили, че повишените нива на шум засягат способността на морските животни да намират и преследват плячка, да комуникират и да навигират.

Пингвин избяга от зоопарка в Будапеща, полицията го "арестува" (СНИМКИ)

"Тази година има 1200 размножаващи се двойки на о.Сен Кроа в сравнение с 8500 двойки през 2016 г. - почти 85 на сто спад, откакто започна зареждането с гориво", каза тя. "Броях мъртвите птици на плажа на залива всеки месец".

Изследването, публикувано на 10 август от специализираното издание "Сайънс ъф дъ тотал инвайрънмънт", е първото, което изследва въздействието на шумовото замърсяване от морския трафик върху морски птици и последиците от офшорното зареждане на подводните нива на шум, казват изследователите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА