Тунелът "Железница" най-вероятно ще бъде готов след месец-месец и половина

"Възложено е на Агенция "Пътна инфраструктура" да започне подготовка на конкурси само за зимно почистване". Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков при представяне на екипа си и приоритетите на ведомството. Той уточни, че това вече е направено и те могат да се намерят на сайта на АПИ. 

Шишков обяви, че бившето ръководство на агенцията е направило опит да остави държавата в невъзможност да осигури зимното почистване, за да бъдат удължени договорите за текущите ремонти, които вече веднъж са били удължени.

МРРБ министърът: Смених ръководството на АПИ заради съмнение, че са междинна структура

Проектирането и възлагането на основните ремонти на пътищата е сред основните приоритети на МРРБ, посочи служебният министър. 

По думите на министъра изваденият пред скоби приоритет е Интерконекторната връзка България-Гърция. Министерството е започнало да работи с пълни сили по проблема още от първия ден, припомни Шишков. 

Алексиев за интерконектора: Не открихме газ, а неприключили строителни работи

Не трябва да се подценява и ВиК сектора, който започва да има все повече проблеми. Ще се работи и по техническите правила, норми и контрол върху устройството на територията, където министърът е отчел изоставане. Днес, 19 август, заради проблемите с водата в Община Свищов служебният министър ще има среща с областния управител на Велико Търново. 

Шишков: Цялата държава ще съдейства на строителя на интерконектора с Гърция

В последните дни ведомството е инспектирало АМ "Хемус". От проверката на строителството на 1-ви и 2-ри лот на магистралата е станало ясно, че по нея не се строи от последните 6-7 месеца. При друга проверка - на АМ "Струма" - е било установено проблемното свлачище преди тунел "Железница". Към днешната има изработен само идеен проект. Тунелът най-вероятно ще бъде готов след месец-месец и половина, като ще се търси начин да се пусне движението при свлачището поне в едната лента.

Кога ще пуснат движението през тунела „Железница” на АМ „Струма”

Проверени са ремонтите и на тунелите "Витиня" и "Ечемишка". "За големите инфраструктурни обекти мога да кажа, че сме намерили тъмнина в тунела", пошегува се Иван Шишков. Според него отговорни са и от ръководството на държавното дружество "Автомагистрали". Затова ще се иска коментар от тях. 

Заради неравностите по пътя в участъка Зимница - Стара Загора, е възможно там да се ограниичи скоростта, допълни още служебният министър.

Шишков: Ще направим възможното, за да се разплатим с пътностроителните фирми за големите обекти

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА