Цената на газа на спот пазара в Европа стигна 261 евро за мегаватчас

Нови рекорди на пазара на горивата. Цената на газа на спот пазара в Европа стигна 261 евро за мегаватчас. Информацията за поскъпването идва на фона на новината, че руската компания „Газпром” спира подаването на газ по „Северен поток”.

Официалното съобщение гласи – „спирането се налага заради техническа профилактика”.

На този фон България продължава да търси количества синьо гориво за октомври, ноември и декември. След като вчера служебната власт взе решението да купи един танкер с втечнен газ от американската компания „Шиниър”. Корабът ще бъде разтоварен в Турция.

Решението на служебния кабинет да купим само 1 от 7 възможни кораба беше аргументирано с липсата на възможност да бъдат разтоварени. Експертите обясняват, че Турция е направила жест към България, като се е съгласила корабът за октомври да бъде разтоварен там. Причината - липса на свързаност на газовите системи на двете страни. И трябва да се действа незабавно за доставките през останалите зимни месеци.

Договарянето на само един от седемте кораба с втечнен газ на „Шиниър”, експертите обясняват с високата цена на разтоварването и липсата на свободни дати. За да не се повтаря този пропуск, експертите съветват за две неща – да се резервират капацитети на Ревитуса още от 1 октомври, когато започват търговете, както и да се действа по дългосрочни договори за доставка на втечнен газ.

Енергийният министър: Приехме офертата на "Шиниър" за един танкер, разтоварваме в Турция

„Без дългосрочно споразумение, както за междусистемно свързване, така и за доставка на природен газ за минимум 12 месеца, България няма да има първо достъп до сигурни доставки и ще трябва да купува месец за месец нужните количества, за да допълни микса си. И второ цената ще е много по-висока, отколкото бихме постигнали при дългосрочно споразумение за внос на втечнен газ”, каза Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията.

За това настояват и от бизнеса.

„Без природен газ индустрията няма да изкара, топлофикациите също. Считам, че трябва да се търси вариант за дългосрочни договори, останалите 20-30% по спот”, заяви Живодар Терзиев, председател ва Българска петролна и газова асоциация.

Експертите предупреждават, че отсега служебното правителство трябва да се подсигури в случай, че по някаква причина газовата връзка с Гърция не заработи от 1 октомври, както е планирано. Според Мартин Владимиров е необходимо да се запази още малко време внасянето на азерски газ през Неа Месемврия , откъдето идва и сега.

„При най-малкото забавяне на графика за изпълнение на довършителните дейности по интерконектора Гърция-България ние може да не можем физически да получаваме природния газ от 1 октомври от Азербайджан. Което означава, че ако нямаме резервиран капацитет по съществуващия маршрут, който използваме до момента, няма и азерски газ да има”, обясни Мартин Владимиров.

Темата породи и поредното политическо напрежение. От „Демократична България” заявиха, че служебната власт и президентът е трябвало да свършат повече, за да се намери къде да бъдат разтоварени танкерите.

“Те изпуснаха питомното. Сега ще гоним дивото. Обърнаха ли се Гълъб Донев, Румен Радев към официалните власти в Турция, поискаха ли слотове?”, попита Мартин Димитров от “Демократична България”

От президентската институция прехвърлиха вината на правителството „Петков.”

“Предишният кабинет завеща една оферта без да подготви инфраструктурата за нея. И това, което в момента прави служебният кабинет е възможно по-малко пари да струва на българина повишаването на цените и на газта, и на другите енергийни доставки”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Политиците призовават всички договори да бъдат публични, за да е ясно колко се плаща за синьото гориво.

„Това е добре, че 1/3 от необходимия газ за 1 месец в зимния сезон е осигурен. Това, което не е добре обаче, е, че не чухме каква е цената. Предполага се, така каза и министърът, че ще бъде между 300 и 400 лева, тоест на нива около 370-380 лева, ако следим какви са цените на газовите борси. Това е бич и удар срещу българските потребители”, заяви Мая Манолова, „Изправи се България”.  

Другата седмица предстои да се разгледат официално и офертите, които са получени през търга на „Булгаргаз”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.