Видео: Ройтерс
Сезонът на прибиране на реколтата тази година започна с около две седмици по-рано
Брането на грозде за шампанско във Франция започна по-рано от обикновено, тъй като изменението на климата принуждава производителите на френското пенливо вино да променят начина на бране.
Високите температури и най-лошата суша в историята на страната причиниха огромни горски пожари и доведоха до ограничения върху използването на вода. Но тези фактори повишават и зрелостта на гроздето.
Европейската комисия: Сушата в Европа е най-тежката от поне 500 години
„Глобалното затопляне оказва влияние. Вече е съвсем ясно“, каза Чарлз Филипона, президент на семейната винарна Philipponnat Champagne, която произвежда няколкостотин хиляди бутилки всяка година.
Около него берачите, наети за краткия сезон на прибиране на реколтата, тичат наоколо при температури доста над 30 градуса по Целзий докато силното слънце грее по стръмния хълм, където расте ценното грозде Пино.
Река във Франция е неузнаваема след ниските нива на валежи в района. (ВИДЕО)
„Гроздето, което берем сега вероятно е презряло. Прекалено сухите летни сезони ще причинят и други проблеми, към които ще трябва да се адаптираме. Ще трябва да адаптираме нашето лозарство и нашата енология – начинът, по който правим вина", каза Чарлз.
Една от първите стъпки към адаптирането е брането на гроздето много по-рано, отколкото през последните десетилетия.
Сезонът на прибиране на реколтата тази година беше с около две седмици по-рано в повечето големи винени региони на Франция и преждевременното узряване е трайна тенденция, казаха винопроизводители.
"Вината може да станат различни и производителите може да трябва да се адаптират към други сортове грозде или различни методи на отглеждане", каза Лоран Пинсон, който произвежда вино Chablis в централната част на Източна Франция.
Въпреки това производители от цялата страна очакват тазгодишната реколта да е с добро качество.
Новините на NOVA - вече в Instagram, Twitter, Telegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Мартин НиколовПоследвайте ни