Жената е паднала в района на алпийския рид Стражите

Акция по въздух в Пирин. Чуждестранна туристка пострада много тежко след падане от ръба на Стражите в посока хижа „Безбог”. Наложи се спешната намеса на вертолет, който свали пострадалата от планината и тя вече е настанена в болницата в Разлог.

Сигналът за тежкото падане в планината е подаден в ранния следобед. Веднага екипи на спасителните служби тръгват към точката на инцидента. Труднодостъпен и изключително отдалечен район под алпийския рид Стражите.

Стигайки до пострадалата туристка, спасителите преценяват, че евентуална сухопътна акция по прибирането ѝ от планината би коствала фатално много време и е поискана помощ от Военновъздушните сили. Изпратен е вертолет „Кугар” с дежурния екипаж.

По първоначални данни пострадалата туристка е с много тежка черепно-мозъчна травма.

„На първо четене тя е в наистина тежко състояние. Страхотно е, че успяхме да я свалим с машината и в най-кратки срокове да бъде предадена на Спешна помощ. Хеликоптерът спести много време. Ако транспортът се беше изпълнил наземно, може би, щяхме да я свалим на сутринта”, коментира Наско Уков от ПСС-Банско.

Жената не е била в планината сама, а заедно със своя съпруг. Точните причини за падането от върха тепърва ще се уточняват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.