Темата коментираха Славчо Велков, Светлан Кичиков и Димитър Бечев

В процес на изясняване е възрастта на Омар Абдан, шофирал автобуса от катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи. Днес чрез МВнР ще бъде осъществена връзка с посолството на Сирия, за да бъдат изискани официалните му документи, ако има такива в държавата, каза в ефира на „Здравей, България” ръководителят на Районната прокуратура в Бургас Мария Маркова.

Прокуратурата иска от посолството на Сирия документите на Омар Абдан

Според експерта по антитероризъм Славчо Велков сирийският гражданин, който помете бургаските полицаи с автобус, пълен с мигранти, не е на 15 години. „Очевидно Омар Мохамед Абдан не е на възраст 15 години, дори и по оценка на вторичните полови белези”, твърди той. По думите му причина за тромавата процедура по изясняване на реалната самоличност на мъжа, се дължи на това, че страната ни няма действащо посолство в Сирия.

Светлан Кичиков е бивш директор на „Гранична полиция”. Според него фактът, че служителите на дирекцията са се опитали да спрат нарушителите, и са подали сигнал към ОД на МВР, означава, че има добро взаимодействие между институциите.

„Нашето сътрудничество с Турция, която е страната, от където идват мигрантите, трябва да бъде засилено”, категоричен е специалистът по международни отношения Димитър Бечев. 

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.