Вижте съветите на експертите

Как ще изчисляваме сметките си за отопление през зимата? Експерти пресмятат, че намалявайки температурата дори само с 1 градус – сметките ни падат с около 6 на сто. Над 90% от сградите у нас обаче не са енергоефективни. 

Как да намалим сметките за отопление

Европа също се готви за студена зима, високи сметки за отопление и разбира се – пестене. Например – в Германия от днес минималната препоръчителна температура за отопление през зимата пада с 1 градус до 19. А у нас с малко по-ниски сметки за отопление ще са сградите, които са енергийно ефективни.

Едва 9% от сградите у нас са енергийно ефективни. Топлоизолацията намалява разходите за отопление от 2 до 3 пъти, изчисляват експерти. Колкото до това как да задържим повече топлина в дома си, експертите насочват вниманието ни първо към прозорците. 

“Дограмата е най-слабата част от нашата сграда топлотехнически – през нея влиза най-много студ на единица пространство”, обясни в ефира на NOVA Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност. 

Цената на газа скача с близо 19% през септември

За да си спестим тежък ремонт и разходи, може да сменим само стъклопакета на съществуващата дограма. Така, потребители споделят, че няма нужда да се минава от парно на ток. А това, което правят е да намалят радиатора си. Такива малки промени могат да повлияят на сметките ни с около 10-15% надолу, сочат изчисленията на специалистите. 

“Подмяната на старите крушки със съвременни LED осветителни тела също е решение, което не трябва да се пропуска – ако за една крушка ефектът е малък, за 10 години за всички крушки в апартамента стигаме до сума, която дава някаква разлика”, обясни още Цанев. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.