Това реши КЕВР

Ново поскъпване на природния газ. На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране реши - цената става 353,21 лв. за мегават час и влиза в сила от днес. Тоест, увеличението е с близо 19%. Поредният сериозен скок на цената на газа изправя бизнеса до стената. Вече липсвали средства за плащане на доставките.

„Особено тежко ще бъде за секторите, които са големи потребители на газ”, каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

„Вече става невъзможно да се поддържа производство, защото има опасност и от ликвидна криза. Предприятията и потребителите не могат да генерират този паричен поток, с който да си разплатят природния газ”, заяви Ивайло Найденов от БФИЕК.

От бизнеса припомнят, че преди година цената е била 70 лева за мегаватчас.

„Последните 3 месеца просто цените са невъзможни. Ако погледнем спрямо април, имаме утрояване, а ако погледнем спрямо миналата година по това време имаме шесткратно нарастване на цената и това е неконтролируемо”, допълни Найденов.

Притеснени са и синдикатите - че от 1 януари може да има ново увеличение на цената на парното. Затова и настояват отсега да се мисли за компенсиране на битовите потребители.

„От 1 януари ще има нов ръст на цената на парното, така че трябва да бъдат предвидени допълнителни средства за есенните и зимните месеци”, поясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Експертите също очакват да има нова цена на топлото, но не толкова висока, колкото на газа.

„Няма как със същия темп да се повиши парното, тъй като това действително ще доведе до много сериозно социално напрежение”, обясни Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност.

И докато синдикатите искат компенсации за битовите потребители, от работодателските организации продължават да настояват да получат помощ.

„Очевидно, че трябва да последваме Европейския съюз в някакви компенсации за високите цени на газа, така както се действа в момента за високите цени на електричеството”, каза още Цветан Симеонов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.