Хиляди продължават да се стичат пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит пред Елизабет II

Съветът по наследяване на трона официално ще обяви Чарлз за крал на Обединеното кралство. Това ще стане на церемония в двореца „Сейнт Джеймс”. На нея ще присъстват високопоставени министри.

Единствено днес, в рамките на 10-дневните възпоменателни събития в памет на кралицата, знамената в страната ще бъдат вдигнати отново високо.

Същевременно хиляди продължават да се стичат пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит пред Елизабет II.

За първи път от 70 години насам, британският химн беше изпълнен с текста „Бог да пази краля” в края на църковна служба в памет на Елизабет Втора, в лондонската катедрала „Сейнт Пол”. Новият вариант заменя думите „Бог да пази кралицата”, които се изпълняват от възкачването на Елизабет Втора на трона през 1952 г.

Малко по-рано от Бъкингамския дворец Чарлз Трети произнесе първата си телевизионна реч като крал. Обръщение, в което отдаде трогателна почит към Елизабет Втора, неговата „любима майка”, която той определи като „вдъхновение и пример” за себе си и семейството си.

„Кралица Елизабет е добре изживян живот, спазено обещание и за нея се скърби най-дълбоко. Това обещание за служба през целия живот подновявам днес пред всички вас”, заяви Чарлз III.

Новият крал припомни тежките времена, в които майка му е застанала на трона и огромната й заслуга за положителна промяна на кралството. Чарлз III обеща да служи на британците с вярност, уважение и любов и да поддържа конституционните принципи на страната. Той обяви, че по-големият му син Уилям получава титлата принц на Уелс и изрази любовта си към Хари и Меган, „които продължават да градят живота си в чужбина”.

„След малко повече от седмица, ще се обединим като нация и като британска общност, като наистина глобално общество, за да положим обичаната ми майка в последния й дом. В тъгата си нека помним и нека извличаме сила от нейния пример. От името на цялото ми семейство, мога само най-изкрено да ви благодаря за изразеното съчувствие и подкрепа. Те значат повече за мен, отколкото мога да опиша. А до моята скъпа майка - докато започваш последния си път, за да се присъединиш към скъпия ми татко, искам просто да кажа това - благодаря ти”, заяви Чарлз III.

Стотици се събраха пред Бъкингамския дворец в Лондон и проследиха по мобилните си телефони първата реч на крал Чарлз III пред нацията.

След бдение в Единбург, ковчегът с тялото на кралицата ще пристигне във вторник в Лондон. Тленните останки на Елизабет II ще бъдат изложени за поклонение в продължение на няколко дни преди погребението в Уестминстърското абатство. Заради очакваното голямо струпване на хора британската полиция мобилизира всичките си налични ресурси. От 16 септември ще започнат да пристигат държавни и правителствени ръководители от цял свят. Американският президент вече потвърди, че ще присъства.

Чарлз с първи думи след смъртта на кралицата

Един ден от живота на кралицата

ОПЕРАЦИЯ „ЛОНДОН БРИДЖ”: Какъв е планът за действие след смъртта на Елизабет II

Ред на наследяване на британската корона, след като Чарлз става крал

КРАЯТ НА ЕДНА ЕПОХА: Почина Елизабет II

КАКВО СЛЕДВА СЛЕД СМЪРТТА НА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.