Вече са разпратени бюлетините и машините извън страната

"Подготовката за предстоящите парламентарни избори върви по план. Вече са разпратени хартиените бюлетини и машините извън страната. Машините в страната тепърва ще се изпращат, секциите са 11 636 на брой, от които 9396 - с по една машина, а 2 240 - с по две". Това заяви заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Той уточни, че избирателите в списъците в страната са 6 602 990.

Извън България броят на секциите е 755, като от тях 238 са с два броя машини, а 517 - с една.

Общо кандидатите за народни представители са 6 624 - 4 670 са мъже и 1954 жени. 

МВР с информация за транспортирането на машините за вота в неделя

Говорителят на ЦИК Росица Матева призова гражданите да се запознаят с начина, по който се гласува машинно. Тя съобщи, че до изборния ден включително, гражданин, който е под карантина, може да подаде заявление за участие във вота. Матева уточни още, че ако в машините се появи някакъв неразрешим проблем, например с принтера, ще се премине на хартиени бюлетини.

Ако дадено лице в подало заявление за гласуване извън страната, но в изборния ден е в родината, той може да гласува в секцията си по постоянен адрес. Ако обаче е подал заявление, че ще гласува по настоящ адрес и в изборния ден се яви в секцията си по постоянен, то той няма да има право на вот.

Говорителят на ЦИК отбеляза още, че само членове на СИК, охранители на секциите, ученици и студенти могат да гласуват в страната извън секциите, в които са включени по списък.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС