Експертът коментира ситуацията в Украйна

„След референдумите в Украйна ще има задълбочаване на конфликта. Очаква се днес руският президент да обясни, че тези територии вече са руски. Това няма да бъде признато от международната общност, нито от украинските власти. Предстои да видим дали заплахите на Путин са блъф, или той действително ще прибегне до използването на крайни средства”. Това коментира Ивайло Калфин, бивш външен министър, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Цветозар Томов: Над 2 000 технически лица отговарят за машините в изборния ден

Той припомни, че Русия има близо 6 000 ядрени бойни глави. „Все си мисля, че Москва не би използвала ядрени оръжия. Това би донесло вреда и на нейните жители. Освен това, ще предизвика сериозна международна реакция. Когато една държава не само нарушава териториалната цялост на друга, но и взима територии, това е нарушение на международното право. Референдумите няма да бъдат признати. Ще има активизиране на руските действия, може би разширяване на обстрелите на цяла Украйна. Войната ще продължи с пълна сила”, категоричен е Калфин.

„Много ми е интересно на какви основания България би признала един подобен референдум - под окупацията на военни части една територия да бъде преместена в съседна държава. Това и на България може да се случи. И ако така го приемаме за чужда държава, защо си мислим, че някой ден този проблем не може да влезе и в нашия двор”, заяви бившият външен министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.