Сибина Григорова и Харалан Александров коментират посланията на партиите

„Кампанията е сблъсък тревоги, страхове и фантазии, което не е изненадващо предвид степента на регрес на общността. Няма стабилно управление, след тези избори не се наемам с прогнози. Имаме много ясно артикулирана позиция за промяна на геополитическата ориентация на България. Това е в контекста на наистина драматични събития. Днес реално имаме анкесия на значителна част от територията на суверенна държава от една агресивна империя, която се опитва да се възроди и да отхапе парче от цивилизования свят”. Това коментира социалният антрополог Харалан Александров в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Отношението спрямо Русия е най-голямата политическа разделителна линия в българското общество. Това, което ми направи впечатление в тази кампания е, че имаме партия като „Възраждане”, която е ясно къде стои. Тя беше най-голямата опозиция. Това, което ме тревожи е, че във всички свои изяви ГЕРБ вдигат „Възраждане”, което не е редно да се случва”. Това каза журналистът Сибина Григорова в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Цветозар Томов: Над 2 000 технически лица отговарят за машините в изборния ден

Александров допълни, че  контекста на кампанията подемът на „Възраждане” устройва ГЕРБ. „Той променя в тяхна полза цялостната картина. Всичко, което се случва, подкрепя тяхната теза, че предишното управление е провал и засилва спомените за доброто и разумно управление на ГЕРБ”.

Според Григорова ако опорките на пиарите следват политическа логика, това е добре. „Ако са преди политиката, тогава имаме голям проблем. Според мен това е основното. Кой ражда политическите послания. Дали те се раждат от хора, които са служители на тази партия, каквито са пиарите, или политиците казват".

„Най-притеснителното, което аз наблюдавам многократно е, че пиарите, които очевидно обслужват много често не само пиарски и професионален интерес, а и корпоративни интереси, манипулират по безобразен и според мен злоупотребяващ начин слабостите на политиците. Това могат да го направят и придворните социолози, и придворните журналисти”, смята Александров.

„Най-хубавото за една политика е всички хора, всички настроения в обществото да бъдат представени. Тогава идва изкуството на политиката да се очертае националният интерес. Това не е работа на хората, това е работа на политиците. Аз виждам голям проблем и той е, че хората не разбират какво е политиката. Хората в момента не си дават сметка, че с тези служебни правителства ние сме в ситуация, която не е разписана в Конституцията”, според Григорова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.