Той не направи прогноза на възможните коалиции, но допусна възможност за “римейк на последната коалиция”

ГЕРБ и ПП играят “като по учебник”. Така коментира предизборната кампания на двете партии политологът Първан Симеонов. “Резултатите, които сега се виждат в последното изследване, са няколко тенденции. Първо - като че ли ГЕРБ остава начело. Трудно може да се говори за спад на ПП. Сега ще се види дали ще направят това, което направиха на предходните избори”, коментира симеонов в студиото на “Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той определи кампанията на “Продължаваме Промяната” като “поколенска”. “Техният апел е към младите хора. Те се опитват да върнат дебата от 2020 г.”, смята политологът. “Тук ГЕРБ също са в изгодна позиция, защото на фона на цените и войната изглежда демоде. Освен това ГЕРБ казва “Вие сте млади, но пък ние сме опитни”. Ще видим на кого ще му излезе правилна сметката”, допълни още Симеонов. 

„Галъп”: Формулата 6+2 за парламента се запазва

Моментната снимка поставя именно ГЕРБ на първо място, а ПП на второ. “При по-висока избирателна активност обикновено печелят формациите, които разчитат на по-мобилен вот, като ПП и ДБ, или протестните формации като “Възраждане”. При по-ниска активност печелят тези, които имат твърда подкрепа, защото тя натежава - ГЕРБ, ДПС, БСП”, обясни политологът, но подчерта, че в важен и вотът. “Много важно е дали ще се гласува пропорционално. Може да се окаже, че някои електорати са посърнали, а други са много мобилизирани”, поясни Симеонов. 

Той не направи прогноза на възможните коалиции, но допусна възможност за “римейк на последната коалиция” - ПП, ДБ и БСП, ако обаче “се доближат до летвата”. 

“По-отчетливо обаче ще изглежда  другия вариант - правителство на ГЕРБ, ако вариантите останат такива. ГЕРБ обаче с кого? ДПС е много трудно опция, не са особено предпочитани. ИТН твърдят, че не искат,  за “Български възход” не е ясно дали ще влязат, а кой ще иска “Възраждане”, каза още Първан Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.