Страната е шампион по заявления за гласуване

Турция е страната, в която ще бъдат разкрити най-много секции за гласуване в чужбина. В южната ни съседка машините и изборните книжа вече са налице. Пристигнаха и членовете на секционите избирателни комисии.

В Турция ще се гласува в общо 165 секции, с 39 повече отколкото на вота за президент през миналата година. Изпратени са над 220 машини, които ще бъдат разположени в 112 секции. 

И докато на предишните избори се стигна до известно забавяне в гласуването, този път изселнически организации твърдят, че вотът ще върви по-гладко. 

За 59-годишния Шабан денят за размисъл започва с чаша турско кафе.
Половината от живота на бившият състезател по конна езда преминава в България. За това време успява да се запише и като трикратен републикански шампион. И макар че живее далеч, Шабан не пропуска да се връща обратно в родината си и да забелязва недостатъците.

"Направо съжалявам като виждам някои неща в БГ, щото младите хора напуснаха, някои села направо изчезнаха от картата", казва той.
Не пропуска обаче и избори.

"Гласувам за добро бъдеще на България, но доброто бъдеще никога не се сбъдна, все нестандартни хора", споделя Шабан.

Затова смята, че е крайни време да се стигне до консенсус между партиите.

И докато Шабан размишлява върху избора си в утрешния ден, в секциите тече финална подготовка.

Сериозна подготовка има и от турската страна, която отговаря за сигурността по време вота, разказва заместник кмета на Чорлу - Гюнер Четин. Освен за реда от местната администрация, са взели мерки и ако се образуват опашки с разпъването на тенти на открито.

"Тези хора, които ще дойдат утре, ако метеорологичните условия са зле, вали дъжд или има много слънце могат да седят и да чакат там", обясни Четин.

Все пак очакванията на местната администрация е, че до сериозно чакане няма да се стигне.

А за сигурността на вота в неделя ще се грижат десетки турски полицаи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.