Разяснения от говорителя на ЦИК Росица Матева

Как да гласуваме с машина – това демонстрира говорителят на ЦИК Росица Матева.

В предаването „Събуди се” тя припомни, че толкова масово с машини ще гласуваме за четвърти път.

Първо припомни, че трябва да носим документи за самоличност, за да установи Секционната избирателна комисия, че имаме право да гласуваме в тази секция.

„След като вписват данните в избирателния списък, предоставят на избирателя една от трите карти, брандирани за избирател. Другите карти са за членовете на СИК, за да стартиран и приключат изборния ден”, обясни Матева.

„Картата се поставя в долния отвор на машината, леко трябва да се натисне, усеща се леко щракване. Не влиза цялата карта. С чипа на вътре и нагоре”, обясни Матева.

На монитора ще излезе списък с партиите и коалициите. Има две страници. На първата са 15 позиции.

„Когато избере партия или коалиция, стават активни кръгчетата с преференциите”, обясни още говорителят на ЦИК.

След като е направен изборът, се минава през бутона „Преглед”. Тогава се визуализира какво сме избрали. Тогава можем да се върнем на първа страница и да променим избора си.

„В момента, в който натиснем бутона „Гласуване”, гласът се записва и повече не можем да се връщаме”, обясни Матева.

След като вземем разписката, на нея можем отново да видим как сме гласували.

„След това избирателят трябва да сгъне разписката с надписа навътре, да я пусне в непрозрачната кутия и да върне картата на секционната комисия”, обясни Матева.

Росица Матева обясни още, че за вота извън страната, всички машини са по места. За страната част от машините са тръгнали вчера, друга час днес, така че до ранния следобед всички машини трябва да бъдат по местата си в избирателните секции.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.