Той беше представен в Калифорния

Илън Мъск представи два прототипа на хуманоидния робот Оптимъс (Optimus), който компанията му Tesla се надява да произведе един ден в "милиони" бройки, за да "трансформира цивилизацията" и да изгради "бъдеще на изобилие", в което бедността ще е изчезнала, предадоха световните осведомителни агенции.

Ранната версия на робота се появи предпазливо на сцената в Калифорния, където се проведе годишната конференция на Tesla, на която бе представен напредъкът на компанията в сферата на изкуствения интелект, отбелязва АФП.

Роботът поздрави, вдигайки ръка, а видеокадри показа как носи пакет на служител и полива растения.

Робот счупи пръста на 7-годишно дете на шахматен турнир (ВИДЕО)

Служителите демонстрираха и по-усъвършенстван прототип на Оптимъс, който има по-малко открити кабели, но все още не е способен да ходи сам.

Илън Мъск призна, че други организации са проектирали по-сложни роботи, но "нямат интелигентността да се движат сами .. И са много скъпи", допълни той.

Изпълнителният директор на Tesla си е поставил за цел да бъде създаден робот, който в дългосрочен план ще струва "вероятно по-малко от 20 000 щатски  долара" и ще може да бъде пресъздаден в "милиони единици". Служители в компанията казаха, че работят върху Оптимъс от шест - осем месеца. Според Мъск хората вероятно ще могат да се сдобият с него "в рамките на три до пет години", съобщи Асошиейтед прес. 

Създадоха робот, който да "шпионира" пингвини

Конференцията на компанията цели да набере повече инженери за изпълнение на тази задача и по този начин да се постигне "фундаментално трансформиране на цивилизацията".

Мултимилиардерът представи през 2021 г.  проект за робот, който може да изпълнява повтарящи се задачи вместо хора, припомня АФП.

"Това означава бъдеще на изобилие, бъдеще, в което няма бедност, където хората ще имат това, което искат по отношение на продукти и услуги", обясни Мъск.

Според него е "съществено" компанията, която създава този робот, да бъде листвана на фондовата борса, "защото ако обществото не харесва това, което прави “Тесла”, то може да купи акции и да гласува по различен начин“.

Илън Мъск твърди, че е "много важно да не мога просто да правя това, което искам“. Така той коментира със смях конфликта между него и Twitter, довел до съдебен процес в средата на октомври.

Той подписа договор за придобиване на социалната мрежа през пролетта, но през юли преразгледа решението си. Twitter заведе дело, за да го накара да изпълни поетия ангажимент.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА