Според експерт трябва да изключим внушенията за саботаж

Трябва да изключим внушенията за саботаж. Не става въпрос за средства за военна употреба. Става въпрос за фойерверки, а не за производство на оръжие. Това каза за "Твоят ден" Илия Налбантов, експерт в политиката по сигурност и отбрана, по повод инцидента в завод "Арсенал".

Още две жертви на взрива в „Арсенал”

По думите му вероятно става дума за технологична или човешка грешка. "Отнася се за опериране с взривноопасни вещества, които са чувствителни на удар. В завод "Арсенал" има специална комисия, която да разследва технологичния процес и да направи констатации. Ръководството трябва да информира обществеността за резултатите", заяви Налбантов. И допълни, че за последните 30 години всички средства за научни изследвания се дават за теория, вместо за практика в отбраната.

"Този системен проблем се мултиплицира. Теорията има малко приложение в индустрията, няма синхронизация. Нямаме научна експертиза при такива инциденти", посочи той.

Според него има много фактори, които водят до инциденти в такива предприятия, сред тях - и психически. "Когато се създаде нормална среда на работа, без напрежение, инцидентите ще са по-малко", подчерта Налбантов.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.