Загиналите при инцидента вече са трима, един е пострадал

Три са вече потвърдените жертви на взрива в завод „Арсенал”. Телата на двете жени, които се издирваха, бяха извадени от останките под цеха. На този фон от прокуратурата все още не могат да кажат каква е причината за инцидента. Работи се върху няколко версии, включително и човешка грешка.

Един загинал и двама в неизвестност след взрива в завод „Арсенал” (ОБЗОР)

Огледите на място продължават, като се изземат различни материали, които ще бъдат анализирани. Жертвите са мъж на 55 г., две жени на 43 и 54 г., като всички те са с дългогодишен стаж в оръжейния завод.

„Загиналият мъж е с осем години стаж в завода, едната жена - с девет, а другата - с 15”, уточни окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Инцидентът стана в цех, в който се произвеждат и съхраняват пиротехнически изделия. „Самият технологичен процес е смесване на няколко химични вещества. Те са взривни смеси по своя характер”, поясни Атанасов.

Какви са версиите за взрива в завод "Арсенал"

Прокуратурата започва и разследване на всички предприятия в региона, работещи с взривоопасни материали. Ще бъде изисквана цялата документация за производствения процес.

„Ще се проверява за спазване на  безопасността на труда, дали се спазват технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в „Арсенал” АД - Казанлък. Спазвани ли са правилата за работа, техническата и трудовата дисциплина”, каза зам.-окръжният прокурор Гриша Мавров.
 


„Ако не беше допуснато нарушение, няма как да се случи това произшествие”, смята Атанасов.

„Принципно, срокът за разследване е два месеца, но с оглед тежестта - категорично той ще бъде удължен”, поясни наблюдаващият прокурор Юлияна Станева.

„Работи се по няколко версии - едната от тях е за човешка грешка.  Друга възможна е технически причини”, допълни окръжният прокурор на Стара Загора.

По последна и потвърдена информация в цеха, където е станал инцидентът, са правели фойерверки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.