Директорът на гимназията подозира бойкот от страна на определен ученик

Родител се оплака, че детето му е изгонено от час заради липса на униформа. Потърпевшите твърдят, че не харесват тениските и суичърите, които станали задължителни при присъствие в сградата. Не одобряват носенето и цените им.

„В часа по право влезе проф. Юлия Николова и заяви, че ще изгони тези, които нямат пълната униформа. Седем човека, включително и аз, бяхме изгонени от час. Госпожата ни каза, че ще ни се напише неизвинено отсъствие и трябва да напуснем сградата на училището”, каза ученичката Йоанна Новачева.

„Аз разбрах от нея доста след случката, че е изгонена. Мен като родител никой не ме е уведомил за ситуацията. Това дете е на 15 години, аз съм го изпратила в тази институция, на която съм гласувала доверие. Очаквам, че при някакъв проблем или нарушение - някой ще се свърже с мен. Кой отговаря за безопасността ѝ, когато е извън училището”, посочи майката на Йоанна - Галя Новачева.

Родителят е категоричен, че няма да купи униформа на детето си, защото то не се чувства комфортно да носи розовото облекло.

„Униформата е от пет части и е с цена 100 лева. Преди една година, когато решихме да въведем униформи, се създаде комисия, която да избере фирмата. Избрахме тази на бащата на Йоанна, защото е наша ученичка. Тогава той даде цена 70 лева. Нещата обаче излязоха извън контрол - донесеното като мостри не беше одобрено от родителите”, обясни директорът на Софийската професионална гимназия „Княгиня Евдокия” Мариета Гигова.

Според директора проблемът е по-различен и определя ситуацията като бойкот, защото не е избрана фирмата на бащата на Йоана. Гигова увери, че отсъствия не са писани.

„Това е постоянен психически тормоз от страна на институцията към детето ми и към мен. То е заплашвано постоянно, че ще бъде изгонено и че ще има неизвинени отсъствия”, каза Галя Новачева.

Директорът на училището обясни, че ученичката и майка ѝ се подписали, че са съгласни Йоанна да ходи с униформа в училищната сграда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.