До инцидента се стигна, след като шофьорът загуби контрол над автобуса и се удари в мантинела, преди пътен възел „Боснек"

Близо година след тежката катастрофа с македонски автобус на магистрала „Струма” експертиза разкри какво е било състоянието на пътя. Тя е изготвена като част от гражданско дело.

До инцидента се стигна, след като шофьорът загуби контрол над автобуса и се удари в мантинела, преди пътен възел „Боснек". При избухналия пожар загинаха над 40 души, сред които 13 деца. От заключенията в експертизата става ясно, че в района на трагедията е имало проблем с маркировката и светлинната сигнализация. Повторен оглед на местопроизшествието беше направен в края на август. Направени са и замервания на 3-километровата зона, преди удара. А резултатите показват износване на част от светлоотразителите на мантинелата.

„Вещото лице не е съгласен с това, че маркировката, която е поставена там, отговаря на изискванията. Още повече, че констатира липса на такава маркировка, която в съвкупност със загуба на други светлоотразителни елементи - т.н. "котешки очи", които са били износени, прави извод, че шофьорът, който е управлявал автобусът в един момент не е знаел къде се намира. Той е бил въведен в заблуда как самият път се проектира и дали правилно стои на него”, заяви адвокат Николай Димитров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.