Вижте какви са факторите, които водят до оскъпяването

Хората по света консумират по около 2,6 млрд. кафета на ден. Но по-всичко личи, че кризата не подминава и втората най-предпочитана напитка  след водата.

Галопираща инфлация, по-скъпи суровини и транспорт, в съчетание с климатичните промени и по некачествената реколта, правят любимата чаша кафе все по-недостъпна. По данни на Евростат цената на кафето в някои европейски страни се е повишила с 40% за година.

Българи и французи плащат за своето кафе с 20% повече, а ако го предпочитате с мляко и захар, бъдете готови да платите още по-скъпо.

Евростат: Чаша кафе е почти лукс в ЕС заради скока на цените

Пътят на кафето, от Латинска Америка и Африка до Ница, отвежда кореспондентът на NOVA във Франция Петя Желева при Жан-Франсоа, който старателно подбира всеки сорт кафе. Майстор-пекарят обикаля света в търсене на най-доброто зелено кафе за бутика си в Ница. И независимо от актуалните кризи, все още поддържа непроменени цените на продуктите, които предлага.

„Цената на кафето за дегустация при нас не се е променяла от години. Като занаятчии, които пекат и продават кафе, за нас е важно клиентите ни да имат възможност да опитват различни вкусове. Но става все по-трудно и в даден момент, за да не се фалираме, ще трябва да коригираме цените. В заведенията и ресторантите кафето вече струва с между 10 и 30 цента повече”, казва Жан Франсоа. 

Пиенето на кафе - полезно ли е за здравето?

В световен мащаб търсенето вече е по-високо от предлагането, а един от отговорите на въпроса защо кафето днес е по-скъпо, идва от Бразилия.

„Миналата година там имаше сериозни климатични промени. Беше много студено, а това се отрази сериозно на производството на кафе. Страната произведе 50% по-малко продукция. Цената на изходната суровина се повиши. Горивата, електроенергията и транспортът също поскъпнаха”, обяснява Жан Франсоа. 

А перфектната чаша кафе е баланс – не само между аромати и киселинност, но и отношение, убеден е майсторът-пекар.

НАЙ-АТРАКТИВНОТО ЛАТЕ: Баристи премериха сили в артистична надпревара (ВИДЕО)

„Удоволствието е и в това, докато пиете кафето си, да знаете, че някой, някъде живее достойно благодарение на вашата покупка. И разбира се - отделете време. Изберете рецепта според вкуса си и пригответе кафето с внимание, вместо просто да пуснете капсулата в машината. Ако може, се лишете от захарта, която не само вреди на здравето, но и оскъпява допълнително вашата напитка”, съветва Жан Франсоа.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.