Разделителните линии ще са много, ще има плаващи мнозинства, коментира политологът

„Не можем да говорим за ad hoc мнозинство, имахме кризисна ситуация три дни”. Това коментира политологът Калоян Методиев в предаването „Офанзива”.

„Не харесвам Вежди Рашидов. Той е избран само на базата на своето ЕГН. На базата на търсения компромис между партиите. От там насетне този парламент ще продължи като бойно поле, разделителните линии ще са много, ще има плаващи мнозинства. Още следващата седмица ще видим как партии, които довчера се атакуваха по най-краен начин, ще формират мнозинства по  други въпроси – дали ще е оръжие за Украйна или купуване на ново въоръжение”, коментира Методиев.

Според него Корнелия Нинова е изнесла кризата на гърба си и де факто я е решила. „На мен ми напомня  на четворната коалиция от преди няколко месеца. На практика тя и там играеше ролята на умиротворител, когато ПП и ИТН се хванаха за гушите”, каза Методиев.

Според политолога ПП правят грешка и започват да заприличват на ИТН в предишното управление. „Нямаме нужда от този модел на деструктивизъм, на сръдни, на крайности. Ще сме свидетели на много тежък парламент и най-лесното в него ще е да плюеш всеки за всичко”, каза Методиев.

„Проблем е, че сме в перманентна политическа криза и перманентни избори. Това изостря до краен предел партиите. Гласовете стават все по-оскъдни и борбата за тях става все по-груба”, коментира политологът.

„Вървим по зловещ сценарий. Първо се разби партийната система. Започна производството на инженерингови проекти, които да клатят системата. Низ от служебни правителства. Има намеса в изборите, доказано с доклад на ОССЕ за това как служебното правителство се е намесило в изборите. Само ние и Венецуела гласуваме само с машини. Вървим към севернокорейски модел, в който парите за въоръжение и отбрана са сложени преди интересите на гражданите. Това са елементи от едно авторитарно управление, еднолично. Мисля, че президентът преяде с власт. Тази власт е безконтролна. Президентът да се запознае с историята и какво се случва на всички, които са преяли с власт от Освобождението до днес”, коментира Методиев.   

Според него е задължително сегашният парламент да отвори Изборния кодекс.

Той прогнозира, че отиваме към предсрочни избори. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.