Александър Николов коментира темата в предаването "На фокус"

Отмяната на решението на МС за диверсификацията на ядрено гориво означава потенциално поне още 5 години зависимост от руско ядрено гориво. Това заяви бившият енергиен министър Александър Николов в предаването "На фокус". 

Преди дни служебният кабинет отмени решение на кабинета "Петков" от 13 юли 2022 г., свързано с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй”.

Според Николов в момента се цели да се спре процес, който е текъл 3 години.

„Много ми е интересно да разбера как това решение ще бъде комуникирано на ниво ЕК. Много искам да видя човека, който ще каже на ЕК, че е взето подобно решение”, каза Николов.

„Има една единствена компания, която може да направи целия технически инструмент, необходим на АЕЦ „Козлодуй”, и централата да не зависи от руско ядрено гориво. На някой не му харесва това. Целта е да се сложи една опаковка на руското гориво – „Фраматом”, и да се каже, че това било диверсификация”, каза Николов.   

По думите му когато кабинетът на Кирил Петков е започнал работа през декември, България е била  90% зависима от руски газ. „Това беше станало с един анекс, разписан от второто служебно правителство на Стефан Янев. Там се намаляват количествата азерски газ на 1/3 от договорените. Подписано е от тогавашния изпълнителен директор на „Булгаргаз”. Но тогава той беше пуснал достатъчно документи на по-високо ниво, с уведомление, че това ще се направи. И нищо. Отне 7 месеца, безкрайно много срещи с азерските акционери, за да се върнат пълните количества”, каза Николов.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.