Това съобщи изпълнителният директор Деница Златева

До края на 2025 г. битовите потребители могат да останат на регулирания пазар за ток. Цените на свободния обаче остават доста сериозни, алармира от доста време бизнесът. Тенденциите са през следващите дни да има спад в цените на електроенергията.

Природният газ поевтинява с 45% през ноември. Това предлага „Булгаргаз” на Комисията за енергийно и водно регулиране. Така цената ще е около 130 лева за мегаватчас. Окончателната обаче ще стане ясна на 1 ноември. За сравнение, през октомври природният газ струваше 233 лева, а през август цената беше рекордна - 353 лв.

Енергийният министър: Новата стратегия на „Булгаргаз” ясно показва резултати

От „Булгаргаз” обясниха поевтиняването за втори месец поред с доставките на втечнен газ и спадането на цената на синьото гориво на борсите. Така, вместо предварително предложените 166 лева за ноември, ще плащаме значително по-малко.

„Тази цена, която ние ще предложим - около 130 лева, се дължи на доверието на доставчиците към „Булгаргаз”, посочи изпълнителният директор на „Булгаргаз” Деница Златева. „Смяната на стратегията на „Булгаргаз” от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва резултати”, допълни енергийният министър Росен Христов.
 


Паралелно с търговете, „Булгаргаз” води разговори и за гарантиране на възможност за разтоварване на втечнен газ на редица терминали през следващата година. „Предстои търгът за терминала в Ревитуса на 31 октомври. Знаете, водят се разговори за ползване на терминали в Турция и също така водим разговори за ползване на терминали в Италия”, посочи още Златева.

Хранилището в Чирен също е запълнено над исканите от Европейската комисия 80%. Така, при неочакван негативен сценарий, газ ще има. „Близо два месеца може газохранилището в Чирен да подпомага много съществено доставките на природен газ, така че да не се почувства недостиг”, уточни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Заради продължаващото намаление на цената на газа, от КЕВР са категорични, че не виждат причина за поскъпване на парното от 1 януари. „При това положение отпада необходимостта от повишаване на цената на топлинната енергия, което е една добра новина за ползващите централно отопление”, каза още Иванов.

За декември от „Булгаргаз” предвиждат да има леко повишение на цената, но са категорични, че то ще е в рамките на няколко процента.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.