Катар инвестира около 300 милиарда долара в инфраструктура за спортното събитие

Насроченото за 20 ноември Световно първенство по футбол е едно от най-важните спортни събития в света. Страната-домакин оповести, че е напълно подготвена по отношение на инфраструктурни съоръжения, стадиони, тренировъчни площадки, метро, хотели и договорености за транспорт и сигурност.

Музеят на ислямското изкуство в Катар отново посреща посетители (ВИДЕО)

Мачовете ще се играят на осем стадиона, от които седем са новопостроени за Световното първенство, а другият е напълно реновиран.

Катар също изгради транспортна мрежова система, базирана на магистрали, леки железници и метро, ​​и разшири международното летище Хамад в столицата си Доха.

Изчислява се, че общите разходи за инфраструктура за Световното първенство в Катар възлизат на около 300 милиарда щатски долара.

Катар откри уникална изложба "Светът на футбола" (ВИДЕО)

„Помислете за всички стадиони, които са построени. Помислете за обществената инфраструктура, като системата на метрото в Катар. Има много, много създадени хотели - около 180. Но също така имаме може би още 60 хотела, които отварят тези дни и ще работят по време на първенството", каза Бертолд Тренкел, главен оперативен директор на Qatar Tourism.

Най-близкото разстояние между всеки два от осемте стадиона е само пет километра, а най-отдалеченото - 75. При нормални обстоятелства времето за пътуване между двата най-отдалечени стадиона е само около час.

По този начин Световното първенство в Катар е наречено най-компактното световно първенство, което дава възможност на феновете да гледат няколко мача в един и същ ден.

Китай подари гигантски панди на Катар преди Световното по футбол (ВИДЕО)

За да се подготви за извънредни ситуации по време на Световното първенство, страната е инсталирала повече от 15 000 камери около осемте стадиона и ги е свързала със системи за лицево разпознаване.

Освен това има дигитален команден център, свързан с всички стадиони за наблюдение на условията в реално време на всеки стадион и дистанционно управление на различни електронни съоръжения, които ще помогнат за откриване на различни аварии и повреди на оборудването навреме и за издаване на ранни предупреждения за опасни ситуации.

Вълна от критики срещу Катар заради нарушения на човешките права (ВИДЕО)

За да компенсира липсата на персонал за сигурност, Катар също подписа споразумения за сътрудничество в областта на сигурността с Пакистан и Турция. По време на Световното първенство тези страни ще изпратят въоръжени сили в Катар.

Световната купа в Катар е първата световна купа, коятосе провежда в Близкия изток и арабския регион.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.