Инсталацията се захранва изцяло с възобновяема енергия

Заработи първото колело за улавяне на боклук в Латинска Америка, захранвано изцяло с възобновяема енергия. Река Хуан Диас е една от най-важните, но силно замърсени реки в Панама.

Колелото, задвижвано от хидравлична и слънчева енергия, е проектирано да събира огромните количества отпадъци, произведени в столицата Панама с население от около два милиона души.

Кораловите рифове на Египет са все по-застрашени (ВИДЕО)

Река Хуан Диас е една от най-замърсените в страната поради лошото управление на отпадъците, слабото регулиране на развитието на недвижимите имоти и течението й през Панама Сити - вторият по големина метрополис в Централна Америка след Гватемала Сити.

В продължение на пет години проектите Marea Verde забавиха разпространението на замърсяването с твърди отпадъци в реките и крайбрежието на Панама. „Намерението ни за момента е съоражението да ни помогне да предотвратим разпространението на тези отпадъци, но с надеждата, че в бъдеще вече няма да имаме нужда от него“, каза ръководителят на Marea Verde, Санди Уотемберг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.