Вижте причините за това

Червено море е дом на около 5% от световните коралови рифове. Разнообразието от видове тук ги прави ключова туристическа атракция за гмуркачите.

И докато много от световните рифове сега са изправени пред криза заради изменението на климата и човешката дейност, египетските корали изглежда се адаптират по-добре.  14% от световните корали са били изгубени между 2009 г. и 2018 г., показва доклад на Глобалната мрежа за мониторинг на коралови рифове. Изменението на климата, туризма, свръх улова и крайбрежното строителство се посочват като главни причини.

Опитват да възстановят коралите край Галапагос (ВИДЕО)

Ярко оцветените корали изхвърлят своите водорасли и избеляват дори само от покачване на температурата на океана с 1-2 градуса по Целзий.

'''Температурата през лятото спрямо зимата в северната част може да варира с 14-15 градуса по Целзий. Така че в сравнение с коралите в тропическите райони, където температурата остава стабилна и няма сезони, коралите в Египет са много по-опитни в справянето с температурните промени“, казва морският биолог Махмуд Хасан Ханафи.

Глобалното морско равнище се е покачило с повече от сантиметър за 10 години

Но рифовете на Червено море са изправени и пред други заплахи. Котвите за лодки могат да повредят коралите, строителните дейности на брега могат да замърсят водите и водолазите могат да се приближат твърде много.

В района се извършват до 9 милиона гмуркания на повече от 250 места всяка година. Хургадската асоциация за опазване  на околната среда инсталира все повече шамандури по крайбрежието, за да попречи на лодките да хвърлят котви, които могат да унищожат коралите.

Отчетоха най-горещия октомври в Испания (ВИДЕО)

Асоциацията също така се надява да облекчи натиска върху някои коралови рифове чрез потапяне на лодки, за да създаде алтернативни места за гмуркане. Морските биолози казват, че опазването на рифовете на Червено море трябва да бъде един от основните приоритети за местните власти, тъй като те са жизненоважни за привличането на туристи и поддържането на поминъка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.