Всеки ден от месеца, с изключение на 1 октомври, е бил по-топъл от обичайната температура

Националната метеорологична агенция AEMET съобщи, че това е най-горещият октомври в Испания, откакто се водят записи. Агенцията каза, че всеки ден от месеца, с изключение на 1 октомври, е бил по-топъл от обичайната температура, наблюдавана по това време на годината.

В Южна Испания на места температурата надхвърли 34.5 градуса.

Регистрираха най-горещия септемврийски ден на Земята (ВИДЕО)

В традиционно по-хладната и по-дъждовна „Страна на баските“ на север температурите също се колебаеха около 30 градуса.

Ресторантите приветстваха горещото време, докато клиентите се наслаждаваха на напитки за разхлаждане.

„Благодарни сме за времето, много е добре за  откритата ни тераса“, каза сервитьорът Карлос Круз в Сан Себастиан, добавяйки, че обикновено по това време на година има предимно вятър и дъжд.

Топлото време обаче предизвика безпокойство в метеорологичната агенция, която повиши риска от горски пожари в региона до умерен и висок, в зависимост от района.

Топенето на ледници разкри невиждана от 2000 години пътека в Алпите (ВИДЕО)

Потвърди се, че максималните температури през октомври са били с до 10 градуса по-високи от обичайните в централната и източната част на страната.

Агенцията каза, че нощните температури са били изключително високи в някои райони на в северната и южната част на страната, тъй като термометрите не са падали под 25 градуса, което е около 14 градуса над нормата .

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.