От 2020 г. насам над 400 души са загинали в затворите при сблъсъци на враждуващи банди

В две провинции на Еквадор е обявено извънредно положение и вечерен час след серия от нападения, при които загинаха петима полицаи. Президентът Гилермо Ласо заяви, че с тези си действия наркобандите са обявили война на институциите. Те заплашиха да отвърнат на удара, след като правителството въведе по-строги мерки в затворите, които да ограничат властта на престъпните групировки.  

От 2020 г. насам над 400 души са загинали в затворите при сблъсъци на враждуващи банди.

Длъжностни лица съобщиха, че във вторник в крайбрежните провинции Гуаяс и Есмералдас са били извършени девет отделни нападения, очевидно в отговор на прехвърлянето на затворници, пише Би Би Си. Шест експлозии са били регистрирани в западния град Гуаякил, съобщават органите на реда, а двама полицаи са били убити при нападение срещу патрулна кола в предградията. По-късно през деня в града и наблизо са били застреляни още трима, допълват оттам.

В провинция Есмералдас е имало още три взрива. Там осъдени престъпници са взели за заложници седем служители на затвора. Съобщава се, че по-късно са били освободени след преговори.

Президентът Ласо въведе извънредни мерки, ограничаващи свободата на събиране и придвижване в двата щата за период от 45 дни.

Насилието в Еквадор рязко нарасна през последните години, обезглавяванията и бунтовете в затворите се превърнаха в ежедневие, нещо, което е обичайно за Мексико. Смята се, че това се дължи на факта, че мексиканските картели набират местни банди за контрабанда на кокаин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Габриела Винарова