Вижте тревожните данни

Драстични съкращения на използването на изкопаеми горива, засаждане на дървета и консумация на по-малко месо - това са само част от действията, които трябва да се предприемат през настоящото десетилетие, за да се ограничи глобалното затопляне. Това се твърди в доклад на Агенцията за климата на ООН.

Въпреки предупрежденията, издадени от Междуправителствения панел по изменение на климата от 1990 г. насам, глобалните емисии продължават да нарастват, достигайки най-високата си точка в историята. В резултат на това глобалните емисии са напът да преминат границата на затопляне, предвидена в Парижкото споразумение от 2015 г., и да достигнат около 3,2 градуса до края на века.

ЮНЕСКО: Някои от най-известните ледници в света ще изчезнат до 2050г. (ВИДЕО)

Глобалната средна температура вече се е повишила с 1,1 градуса по Целзий над средната от прединдустриалната епоха.

До края на века, ако не се предприемат драстични действия, глобалното затопляне се очаква да достигне 2,8 градуса по Целзий.

Затоплянето на климата засилва ураганите, казват експерти (ВИДЕО)

Арктика се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата и до 2035 г. площта на ледовете там може да падне под 400 000 квадратни мили.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.