Средно по борсите цените на млечните продукти са се увеличили с 40-50% от миналия ноември

Сиренето и кашкавалът - с рекордно поскъпване за последната година. Средно по борсите цените на млечните продукти са се увеличили с 40-50% от миналия ноември досега, а до щанда в търговската мрежа ръстът е още по-голям. Така в магазините вече откриваме кашкавал за над 35 лева за килограм, а цената на сиренето достига 25 лв. 

От бранша обясниха, че разходите за изхранване на животните и преработка на млякото са скочили поне двойно.

Млечните продукти са сред храните с най-голямо поскъпване през последната година, потвърждават и от Комисията по стоковите борси и тържищата, която следи цените на едро.

Млекопреработвател: България може да остане без мляко

“При кашкавала ръстът е около 47% на годишна база, а при сиренето - 57, при маслото – 39, при киселото мляко – около 40 спрямо същия период на миналата година”, обясни Владимир Иванов от Държавната комисия.

Всеки разход за производството на литър мляко във фермата на Димитър Зоров във Врачанския Балкан върви нагоре през последната година - от изхранването на животните до транспортирането на суровината до мандрите.

“Първо, за да има мляко, трябва да има фуражи. Разходите за тях нараснаха. Горивата поскъпнаха двойно, а торовете – между 4 и 7 пъти. Оттук нараснаха разходите за изхранване на животните – минимум със 100%”, казва Зоров. 

“На ниво ферма основният разход, който е около 60% от всички разходи, е този за фуражи. От 2020 г. те непрекъснато повишават цените си и това продължава”, каза Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи в селското стопанство.

Експеримент: Колко струват млечните продукти във Великобритания и Франция (ВИДЕО)

Все по-скъпа става и преработката на млякото, изчисляват от бранша. “Производствените разходи на едно предприятие са се увеличили с около 100%”, пресмята Зоров. Затова и ръстът в цените на продуктите, които излизат от мандрата му, бил неизбежен. 

“При 1.20 лв. цена на сурово мляко не може да излезе кашкавал от производител на цена под 18 лв. Няма как да се случи, дори производителят да не реализира печалба. Имитиращите продукти може да бъде по-евтини, обаче кашкавал, произведен от българско кисело мляко, направен както трябва, производител не може да го произведе под 18 лв./кг”, обясни собственикът на мандра Никодим Войнов. 

Той не изключва възможността количеството на българските млечни продукти сериозно да намалее, което още повече ще вдигне цените им.

Поредно поскъпване на основните храни от началото на октомври (ВИДЕО)

Ръстът на разходите във фермите и в мандрите бързо се пренася по веригата. От миналия до този ноември на едро килограм кашкавал е поскъпнал от 12.40 на 17.16 лв. При сиренето ръстът е от 7.81 до 11.41 лв., а при пакетче масло за една година цената е скочила от 2.02 лв. до 2.74 лв., показват разчетите на Комисията по стоковите борси и тържищата.

От комисията, която следи пазара на едро, са далеч по оптимистични и прогнозират нормализиране на цените на сиренето и кашкавала на щанда до края на годината.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.