Най-голям скок има при цената на захарта

Поредно рязко поскъпване на основните храни от началото на октомври. Само за три седмици продукти повишиха цените си по борсите с цели 3%. Като рекорден е ръстът при захарта, която вече мина 3 лв. за килограм, и при млечните продукти, където виждаме и цени от 35 лв. за килограм кашкавал. За да проверим колко ни струват основните продукти, които влизат в потребителската кошница – у нас и в останалите европейски страни – ще сравним цените в България с тези в четири европейски държави. Каква е крайната сметка провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Още в първите дни на октомври Атанас Христозов сериозно усеща разликата на касата в магазина.

„При всички стоки има ръст. За 4 домата и 5 краставици платихме 15 лв., което е значително увеличение. С 50 лв. в магазина почти нищо не можеш да си купиш на фона на миналата година”, каза мъжът.

Рязък ръст на щанда в последните 2-3 седмици, отчитат и търговците.

„Това идва от нашите производители, за съжаление явно техните разходи за производство задължително трябва да включат нови цени, защото няма да могат да се издържат”, обясни Ана Ненкова, управител на хранителен магазин.

КАФЕ НА ИЗПЛАЩАНЕ: С колко ще поскъпне любимата напитка? (ВИДЕО)

Екипът ни тръгна на пазар у нас и в други страни. Пазаруваме едновременно по общ списък с 20 от топ продуктите, които купуваме всяка седмица: в равни количества и еднакви марки. В листа ни влизат сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, свинско и пилешко месо, както и основни храни като: захар, ориз, брашно и олио. Добавяме и литър безалкохолна напитка, пакет бисквити и течен шоколад.  И сравняваме цените на щандовете в търговските вериги у нас и в Гърция, Великобритания, Белгия и Франция.

Започваме пазаруването у България. Избираме популярна търговска верига. Купуваме домати на промоция за 3.19 лв. За килограм краставици плащаме 2.99 лв., бананите струват 3.79 лв, а захар намираме за 2.59 лв. Литър олио се продава за 4.79 лв., а килограм сирене минава 26 лв. 200 гр течен шоколад струва малко над 5 лв., а литър безалкохолна напитка – 1.18 лв.

Равносметката: у нас пазарът от списъка с 20 продукта излезе малко над 100 лв.

Следващата ни спирка е Франция. За последната година там най-драстично са поскъпнали продуктите от животински произход – при месото най-голямо увеличение се отчита при пилешкото.

Зеленчуците там са почти два пъти по-скъпи от тези на рафтовете у нас, показва пазарът ни. Килограм домати струва 3.50 евро, а килограм краставици – около 3 евро. Месото и млечните продукти обаче са по-евтини. По-ниски са цените и на течният шоколад. За олио и брашно плащаме еднакво на касата. За продуктите от списъка тук плащаме: малко над 60 евро или 118.5 лв. 

След това отиваме на пазар в Белгия. Столицата на Европа не е евтино място за живеене, но сравнено със съседни държави тук все пак е малко по-евтино и се нарежда в средата на Европа. И там спрямо пазарът в София - повече плащаме за повечето плодове и зеленчуци. По-евтино обаче ни излизат бананите, млечните продукти и свинското. А при олиото, брашното и захарта разликите в цените са минимални с тези у нас. На касата тук за 20-те продукта плащаме малко над 50 евро – или 98 лева и 50 стотинки.

Четвърта спирка в седмичния ни пазар е Обединеното кралство. Отново купуваме същите плодове, зеленчуци и основни продукти. Но на финала на пазара - сметка е с над 30 % по-ниска от тази при пазара у нас: 30.9 паунда или 69.5 лв. въпреки ръта на цените и на острова.

На финала на пазаруването отиваме при съседите. В Гърция същите продукти купуваме за 47 евро – или 92 лв.

България е сред страните от ЕС с висока инфлация, показват последните данни на Евростат. Животът у нас е поскъпнал средно с 19 %, но ръстът при храните е по-голям – цели 25 на сто. За сравнение средно инфлацията в Европа е 11.8 %. Най-много животът е поскъпнал в Естония, Латвия и Литва, а най-малко – във Франция и Гърция.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.