Вижте какви ще бъдат целите на новосъздадения съюз

Страни, засегнати от сушата, обявиха съюз, за да си помагат взаимно с управлението на недостига на вода чрез споделяне на технологии и опит. Съобщението беше направено в кулоарите на конференцията на ООН за климата COP27, която се провежда в египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Обръщайки се към представители на Алианса, губернаторът на Кения Сесили Мбарире каза, че страната е свидетел на най-страшната суша от 40 години.

НАСА и ООН илюстрираха климатичните промени на Земята от 1880 г. насам (ВИДЕО)

„Науката предвижда, че ще имаме още по-дълги периоди на суша“, каза Андреа Меза, заместник-изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за борба с опустиняването. Тя добави, че е необходима повече подготовка за следващото засушаване.

Сушите са станали с 29 процента по-чести по света от 2000 г. насам. Климатолози казват, че сушите ще станат по-тежки и чести през следващите години. Те ще продължават по-дълго, тъй като глобалното затопляне нарушава метеорологичните модели.

ЮНЕСКО: Някои от най-известните ледници в света ще изчезнат до 2050г. (ВИДЕО)

До 2050 г. климатичните смущения, включително суша, както и силни ветрове и дъждове, могат да струват на световната икономика около 5,6 трилиона долара.

Алиансът ще се стреми да мобилизира ресурси за борба със сушата там, където е необходимо, каза в изявление президентът на Испания Педро Санчес Перес-Кастехон, но не даде подробности за това колко пари може да бъдат предоставени.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.