Ще успее ли страната от Близкия изток да оправдае очакванията?

С милиарди, вложени в инфраструктура, и осем невиждани досега стадиона, Катар вече е готов да посрещне милиони фенове за започващото в неделя Световно футболно първенство.

„Ако днес говорим за газодоларите на Катар и несметните богатства на тази малка държава, то тя в миналото е била известна като една бедна държава, най-вече с ловците си на бисери”, обясни доц. Галина Евстатиева от СУ „Св. Климент Охридски”.

„Приветстваме всички, но също така очакваме и искаме хората да уважават нашата култура. Братя и сестри, Катар се сблъска с безпрецедентна критика, каквато никоя друга страна домакин не е получавала”, каза емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани.

Настойчивите съмнения за корупция при избора, залегнали дори в официален доклад, си останаха устойчив сюжет от пейзажа. Също, както пламенните критики на Запада на тема спазване на човешките права и условия на труд.

Тази вечер в „Темата на NOVA” ви показваме Катар – отвъд скандалите и футболните страсти. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.