Хигиената е профилактика, изтъкна началникът на Очната клиника във ВМА

Вирусите, които върлуват в момента, могат да увредят очите ни, да засегнат ретината, зрителния нерв, но това се получава много рядко и бързо преминава. Т.нар. „очен грип” – вирусните заболявания на окото, са около 15% от конюктивитите. Често те започват със зачервяване, сърбеж в окото и сълзене. Те рядко рецидивират.

Това заяви в предаването „Пулс” на NOVA NEWS полк. доц. д-р Атанас Калайджиев -  ръководител на Клиниката по очни болести във ВМА.

Антибиотиците не действат при вирусите, при тях трябва противовирусни препарати, изкуствени сълзи, понякога се налага и кортикостероиди, които потискат имунитета.

Запитан ако едното око е засегнато, каква е вероятността да се засегне и другото око, той каза, че повечето вируси са двустранни, само някои са едностранни. „По време на заболяването човек може да има дразнене и от светлината, уточни д-р Калайджиев. В началото на заразата вирусите са устойчиви 30-50 дни, съществуват на дръжките на вратите, клавиатури … Предава се и чрез ръкуване. Трябва стриктна хигиена, постоянно миене на ръцете, да няма ползване на общи неща, включително околяри на микроскопи”, препоръча Атанас Калайджиев.

Той препоръча при всяко заболяване да се обръщаме към специалист.

Още вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.